درخواست پناهندگی آمریکا یکی از فرایندهایی است که مردم بسیاری از سرتاسر جهان به دلایل مختلف برای آن اقدام میکنند. اما پذیرفته شدن این درخواست فرایندی پیچیده و حساس است که مستلزم ارائۀ مدارک معتبر و شواهد کافی برای اثبات تهدیدهای واقعی و شرایط نامناسب در کشور مبدأ است. طبیعی است که در این فرایند برخی درخواستها رد میشوند. امروز و در این مقاله به بررسی دلایل اصلی رد شدن درخواست پناهندگی پرداخته و راهکارهایی را برای افزایش شانس ارائه میدهیم.
دلایل اصلی رد شدن درخواست پناهندگی
در ادامۀ این مقاله مهمترین دلایلی را که باعث رد شدن درخواست پناهندگی میشوند، بررسی میکنیم.
1- ارسال دیرهنگام درخواست
معمولاً ظرف یک سال از ورود به کشور مقصد باید درخواست پناهندگی را ارائه دهید. یک استثنا در این مورد آن است که بتوانید شرایط تغییر یافته یا شرایط استثنایی را که باعث ایجاد تأخیر در ارسال درخواست شده است، اثبات کنید. توجه داشته باشید که اگر نتوانید ظرف مدت تعیین شده اقدام کنید، میتواند به رد شدن خودکار درخواستتان منجر شود. ارائۀ دیرهنگام درخواست حتی میتواند باعث شود که مقامات کشور مورد نظر به اعتبار و صداقت شما شک کنند.
2- نداشتن مدارک کافی
فرد متقاضی پناهندگی باید با مدارک کافی و قانع کننده، آزار و اذیت و شکنجه یا ترس و از آزار و اذیت را اثبات کند. اگر برای این مورد شواهد و اسناد کافی، از جمله سوگندنامه و شهادت شاهدان ارائه نشود، درخواست رد خواهد شد. بسیاری از متقاضیان فقط به روایت شفاهی اکتفا میکنند و مستنداتی مانند احکام قضایی، گزارشهای پزشکی یا تهدیدنامهها را ارائه نمیدهند. برای فراهم کردن این مدارک نباید عجله کرد و یک وکیل حقوقی کارکشته در این راه کمک زیادی به شما خواهد کرد.
3- امنیت کشور مبدأ
شاید یکی از رایجترین دلایل اصلی رد شدن درخواست پناهندگی این باشد که متقاضی نتواند ناامن بودن کشور مبدأ را اثبات کند. به سخن دیگر، یکی از الزامات اصلی برای پذیرش درخواست پناهندگی این است که فرد ثابت کند در کشور مبدأ احتمال آزار و اذیت واقعی و خطر جانی برایش وجود دارد. متقاضی باید تمام اسناد و شواهد لازم را برای این مورد فراهم کند و در غیر این صورت، درخواست پناهندگی رد خواهد شد.
4- اشتباه در تکمیل فرم درخواست
بدیهی است که فرم درخواست پناهندگی باید به درستی و بدون غلط تکمیل شود. داشتن اشتباه در این فرم هم یکی دیگر از دلایل اصلی رد شدن درخواست پناهندگی است. این اتفاق ممکن است برای افراد غیر انگلیسی زبان بیفتد. چون نداشتن تسلط کافی به زبان انگلیسی باعث میشود موارد درخواست شده را به درستی درک نکنند و به آنها پاسخ اشتباه دهند. علاوه بر این، ننوشتن پاسخ کامل هم میتواند به رد شدن درخواست منجر شود. برای مثال، مواردی مشاهده شده است که این درخواست حتی به علت اشتباه داشتن در نوشتن آدرس رد شده است.
5- تناقض در اطلاعات ارائه شده
دولتهایی که درخواست پناهندگی را میپذیرند، به صحت اطلاعات ارائه شده حساسیت زیادی دارند. اگر در گفتههای متقاضی یا اطلاعات ارائه شده تناقضی وجود داشته باشد، درخواست را رد خواهند کرد. برخی از مواردی که ممکن است در آنها تناقض وجود داشته باشد، تاریخها، مکانها یا نوع تهدیدهای ذکر شده هستند.
6- سوابق جنایی و کیفری متقاضی
در صورتی که متقاضی درخواست پناهندگی هر گونه سابقۀ جنایی یا کیفری داشته باشد، درخواستش میتواند رد شود. برای کشورهای مقصد، داشتن سابقۀ کیفری به این معناست که فرد متقاضی میتواند تهدیدی برای امنیت ملی باشد. ازآنجاکه این دولتها خود را مسئول حفظ امنیت شهروندان خود میدانند، در صورت وجود هر گونه سابقۀ کیفری یا جنایی در پروندۀ متقاضی، به احتمال زیاد درخواستش را رد خواهند کرد.
7- وکیل نگرفتن یا مشاوره نکردن با وکیل متخصص
استفادۀ نامناسب از گزینۀ وکیل هم میتواند از دلایل اصلی رد شدن درخواست پناهندگی باشد. برای آن که روند رسیدگی به درخواست پناهندگی به درستی پیش برود، باید با وکیل متخصص مشورت شود. نداشتن آگاهی از قوانین پناهندگی و روند درخواست، باعث میشود که در این فرایند اشتباهات بزرگی کنید که میتواند به رد شدن درخواست منجر شود. داشتن یک وکیل متخصص و مشورت کردن با او شانس شما در پذیرش درخواست پناهندگی را افزایش خواهد داد.
8- واجد شرایط نبودن برای پناهندگی
بدیهی است که برای پذیرش درخواست پناهندگی باید شرایط لازم برای آن را داشته باشید. برای این مورد باید ترس موجهی از آزار و اذیت را بر اساس عواملی مانند نژاد، مذهب، ملیت، عقاید سیاسی یا عضویت در یک گروه اجتماعی خاص نشان دهید. در صورتی که نتوانید واجد شرایط بودن خود را اثبات کنید، درخواستتان به احتمال زیاد رد خواهد شد.
9- شرکت نکردن در جلسات مصاحبه یا آماده نبودن برای آن
جلسات مصاحبه نقش بسیار مهمی در تصمیمگیری برای پذیرش یا رد درخواست پناهندگی دارند. توجه داشته باشید که هرگونه سهل انگاری در این مورد هم میتواند از مهمترین دلایل اصلی رد شدن درخواست پناهندگی باشد. اتباع خارجی باید مترجم خود را به همراه داشته باشند تا بتواند افسر پناهندگی یا قضاوت را در مورد واجد شرایط بودن برای پناهندگی متقاعد کند. یک وکیل کارکشته هم میتواند در طول مصاحبه نکاتی را توضیح دهد که به پذیرش درخواست کمک کنند.
چگونه از رد شدن درخواست پناهندگی جلوگیری کنیم؟
پس از آن که دلایل اصلی رد شدن درخواست پناهندگی را به صورت کامل بررسی کردیم، راهکارهایی را بیان میکنیم که میتوانند جلوی رد شدن درخواست را بگیرند. این راهکارها عبارتند از:
جمعآوری مدارک کافی
هرچه مدارک بیشتری برای اثبات تهدیدات ارائه شود، شانس پذیرش بالاتر خواهد رفت. طبیعتاً داشتن اسناد و مدارک لازم برای مواردی مانند اثبات ناامن بودن کشور مبدأ در این مورد نقشی حیاتی دارد. برای فراهم کردن مدارک حتماً وقت کافی بگذارید و با افراد و وکلای خبره در این حوزه مشورت کنید.
داشتن وکیل متخصص
همانطور که توضیح دادیم، مشورت نکردن با یک وکیل متخصص از دلایل اصلی رد شدن درخواست پناهندگی است که باید به آن توجه زیادی کنید. طی کردن فرایند درخواست پناهندگی بسیار پیچیده است و افراد عادی به تنهایی نمیتوانند از عهدۀ آن برآیند. به همین علت، توصیه میکنیم که برای افزایش شانس موفقیت خود حتماً یک وکیل کارکشته داشته باشید. زیرا برای این درخواست اسناد و اطلاعاتی را باید ارائه کنید که ممکن است خودتان شناخت چندانی از آنها نداشته باشید. یک وکیل حرفهای میتواند در تهیه مدارک، تنظیم پرونده و آمادهسازی برای مصاحبه کمک کند. پس به این گزینه توجه زیادی داشته باشید.
ارائه شرح حال منسجم و واقعی
شرح حال متقاضی باید دقیق، واقعی و بدون تناقض باشد تا احتمال پذیرش افزایش یابد. برای موفقیت در درخواست پناهندگی، لازم است دلایل قانعکنندهای ارائه دهید. به همین منظور، بهتر است مدارک معتبر نظیر احکام دادگاه، نامههای تهدیدآمیز، گزارشهای پزشکی و مدارک هویتی را همراه داشته باشید. این اسناد به تایید ادعاهای شما کمک شایانی میکنند. همچنین، در صورتی که متقاضی مورد شکنجه یا سوءاستفاده قرار گرفته باشد، گزارشهای پزشکی و شهادت شهود میتواند شانس پذیرش را افزایش دهد.
همانطور که بیان کردیم، درخواست پناهندگی فرایندی حساس و پیچیده است. برای افزایش شانس پذیرش، باید مدارک کافی ارائه داد، از تناقض در اطلاعات پرهیز کرد و از کمک وکیل متخصص بهره برد. همچنین، شناخت قوانین و سیاستهای کشور مقصد میتواند از رد شدن درخواست جلوگیری کند.
در این مقاله مهمترین دلایل اصلی رد شدن درخواست پناهندگی را نام برده و در موردشان توضیح دادیم. درخواست پناهندگی به دلایلی مانند ارسال دیرهنگام درخواست، نداشتن مدارک کافی برای اثبات ادعاها، امن بودن کشور مبدأ، اشتباه در تکمیل فرم درخواست، ارائۀ اطلاعات متناقض، داشتن سوابق جنایی و موارد دیگری که در این مقاله ذکر کردیم، رد شود. برای افزایش شانس پذیرش درخواست، باید مراقب باشید تا اشتباهات ذکر شده در اینجا را مرتکب نشوید.