در ۹ ماه نخست سال جاری، عبور مهاجران از گذرگاه خطرناک دارین که پاناما را به کلمبیا متصل میکند، بیش از یک سوم کاهش یافته است. این کاهش قابل توجه به دلیل افزایش تدابیر امنیتی از سوی دولت جدید پاناما به ریاست خوزه رائول مولینو رخ داده است.
به گفته الکسیس دی گراسیا، رئیس تیپ شرقی سرویس مرزی ملی پاناما، از ابتدای ژانویه تا ۲۵ سپتامبر، ۲۵۹,۷۱۲ مهاجر از طریق جنگلهای دارین وارد پاناما شدهاند. این عدد نشاندهنده کاهش ۳۵ درصدی نسبت به مدت مشابه در سال گذشته است.
مقامات پانامایی این کاهش را به اقدامات سختگیرانهتر امنیتی دولت مولینو نسبت میدهند، که از ۱ ژوئیه، یعنی از آغاز دوره ریاستجمهوری وی، اجرایی شده است. از جمله این اقدامات میتوان به بستن برخی از مسیرهای جنگلی و افزایش اخراج مهاجران با حمایت دولت ایالات متحده اشاره کرد.
این آمار در حالی منتشر شده که چند ماه پیش جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، ممنوعیت گستردهای برای پناهندگی مهاجرانی که به صورت غیرقانونی از مرز مکزیک به ایالات متحده وارد میشوند، اعمال کرده بود.
پاناما به یکی از مسیرهای اصلی ترانزیت برای صدها هزار مهاجر تبدیل شده است؛ بسیاری از این افراد به دنبال فرصتهای بهتر در ایالات متحده هستند. سال گذشته، رکورد ۵۲۰,۰۰۰ مهاجر، بیشتر آنها از کشور ونزوئلا، از طریق دارین وارد پاناما شدند.
در اولین ماه ریاست مولینو در ژوئیه، ۲۰,۵۱۹ مهاجر از دارین عبور کردند که این عدد نشاندهنده کاهش ۳۴ درصدی نسبت به ژوئن و کمتر از نصف تعداد مهاجران در ژوئیه سال گذشته است. همچنین در ماه آگوست، تعداد مهاجران ۱۹ درصد نسبت به ماه قبل کاهش یافت و پنج برابر کمتر از آگوست ۲۰۲۳ بود.
با این حال، برخی تحلیلگران نسبت به موفقیت طولانیمدت این سیاستها تردید دارند. به اعتقاد آنها، بدون پرداختن به عوامل بنیادی مهاجرت، این اقدامات ممکن است در میانمدت کارساز نباشد. برخی نیز نگران هستند که این محدودیتها، سفر را برای مهاجران حتی خطرناکتر کند.
در همین راستا، دی گراسیا هشدار داد که ممکن است مهاجران به استفاده از مسیرهای جایگزین روی آورند. او گفت که تدابیر امنیتی جدید احتمالاً مهاجران را به انتخاب مسیرهایی از کلمبیا از طریق دریای کارائیب به جای عبور از دارین سوق خواهد داد.