یک قاضی فدرال در آمریکا روز شنبه با صدور حکمی، مانع از اجرای تصمیم دولت ترامپ برای اخراج مهاجران ونزوئلایی که به آمریکا مهاجرت کردهاند با استفاده از قانونی قدیمی مربوط به زمان جنگ شد. او همچنین دستور داد تمام هواپیماهایی که بر اساس این حکم، خاک آمریکا را ترک کردهاند و مهاجران ونزوئلایی را که به آمریکا مهاجرت کردهاند با خود بردهاند، باید بلافاصله بازگردند.
دولت ترامپ پیشتر با استفاده از یک قانون ناشناخته به نام «قانون دشمنان بیگانه» (Alien Enemies Act)، مصوب سال ۱۷۹۸، فرمانی را برای اخراج سریع اعضای یک باند تبهکاری ونزوئلایی به نام «ترن دِ آراگوا» که به آمریکا مهاجرت کردهاند صادر کرده بود. این قانون به دولت اجازه میدهد مهاجرانی را که کشورشان در وضعیت جنگی با آمریکا است، بدون برگزاری جلسه دادرسی اخراج کند. با این حال، ونزوئلا در حال حاضر با آمریکا در جنگ نیست و این نکته مورد توجه قاضی قرار گرفته است.
قاضی جیمز ای. بوئسبرگ در واشنگتن اعلام کرد استفاده دولت از این قانون برای اخراج مهاجران ونزوئلایی که به آمریکا مهاجرت کردهاند نامناسب است و هیچ مبنای قانونی برای اقدام اخیر رئیسجمهور وجود ندارد. او با صدور حکم موقت، خواستار توقف فوری اخراجها شد و دستور داد هواپیماهایی که قبلاً خاک آمریکا را ترک کردهاند و حامل مهاجران ونزوئلایی هستند که به آمریکا مهاجرت کردهاند، باید هرچه سریعتر به آمریکا برگردند؛ حتی اگر این کار به معنای بازگرداندن هواپیماها در میانه راه باشد.
اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا (ACLU) که علیه دولت ترامپ به دادگاه شکایت کرده است، اعلام کرد به باور آنها، عصر شنبه حداقل دو هواپیما با مهاجران ونزوئلایی که به آمریکا مهاجرت کردهاند در حال ترک خاک آمریکا بوده است.
دولت ترامپ در پاسخ به این دستور، درخواست تجدیدنظر داد. همچنین پام باندی، دادستان کل، در واکنش به تصمیم قاضی گفت که این حکم «تروریستها را به امنیت مردم آمریکا ترجیح داده» و امنیت عمومی را به خطر انداخته است.
پیش از این نیز اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا به نمایندگی از پنج شهروند ونزوئلایی که به آمریکا مهاجرت کردهاند علیه دولت آمریکا شکایت کرده بود. این پنج نفر به اتهام ارتباط با باند «ترن دِ آراگوا» بازداشت شده بودند، اما آنها این اتهام را رد کردهاند. در شکایت اتحادیه آمده بود این افراد تنها به دلیل داشتن خالکوبی، به اشتباه متهم به عضویت در این باند شدهاند.
به دنبال این شکایت، قاضی ابتدا حکمی محدود به توقف اخراج این پنج مهاجر صادر کرد، اما بعداً در جلسهای فوری، دستور توقف اخراجها را به کلیه مهاجرانی که در بازداشت دولت آمریکا هستند و به آمریکا مهاجرت کردهاند، گسترش داد.
قانون «دشمنان بیگانه» که مربوط به بیش از دو قرن پیش است، تنها سه بار در تاریخ آمریکا استفاده شده است؛ در جنگ سال ۱۸۱۲، جنگ جهانی اول و جنگ جهانی دوم. این همان قانونی است که در جنگ جهانی دوم منجر به بازداشت و حبس آمریکاییهای ژاپنیتبار شد.
کارشناسان حقوقی معتقدند سرنوشت این پرونده که ممکن است در نهایت به دیوان عالی آمریکا برسد، بستگی به این دارد که دادگاهها تا چه حد به تفسیر دولت از واژههایی چون «تهاجم» اعتماد کنند.
دولت ترامپ بارها ورود مهاجرانی را که به آمریکا مهاجرت کردهاند به عنوان یک «تهاجم» معرفی کرده است. در صورتی که دادگاهها تفسیر دولت ترامپ را تأیید کنند، این امر میتواند زمینه را برای اخراج گستردهتر مهاجرانی فراهم کند که به آمریکا مهاجرت کردهاند؛ حتی نوجوانان بالای ۱۴ سال، بدون برگزاری دادگاه.
در مقابل، مدافعان حقوق بشر معتقدند این اقدام رئیسجمهور ترامپ سوءاستفاده از قدرت و استفاده نادرست از قانون جنگی در شرایطی است که هیچ جنگ یا تهاجمی علیه آمریکا وجود ندارد.